wtorek, 30 czerwca 2015
Śmiertelna dawka soków owocowych
W internecie można znaleźć wiele kalkulatorów obliczających ile kofeiny w napojach lub alkoholu stanowi dawkę śmiertelną. Rozmaite prace naukowe podają wysokość śmiertelnej dawki dla narkotyków i trucizn. Roczniki statystyczne podają ilość zgonów rocznie po przedawkowaniu alkoholu i narkotyków. Okazuje się jednak, że śmiertelne niebezpieczeństwo może stanowić nadużywanie teoretycznie bezpiecznych napojów dostępnych w każdym sklepie owocowym, zaś popularny słodzik - aspartam po podgrzaniu do 30 stopni zamienia się w śmiertelnie groźną truciznę - alkohol metylowy.
W "Przeglądzie lekarskim" z 2011 roku opisany jest przypadek mężczyzny który trafił do szpitala w Lublinie z podejrzeniem zatrucia metanolem. Stan pacjenta był ciężki i mimo różnych procedur medycznych pogarszał się aż do zatrzymania oddechu i krążenia. Po nieskutecznej reanimacji lekarz stwierdził zgon.
Większość tego typu zatruć powstaje na skutek spożywania zatrutego alkoholu, dlatego też telewizja i radio często przestrzegają przed obecnym na rynku skażonym alkoholem i generalnie odradzają jego kupno od źródeł niewiadomego pochodzenia. W tym przypadku jednak chory spożywał wcześniej przez tydzień tylko soki owocowe. Autorzy artykułu sugerują, że właśnie one doprowadziły do śmierci pacjenta, tłumacząc obecność metanolu jako produktu który powstał z rozkładu aspartamu: "Spożywanie nawet kilkunastu litrów soków dziennie przez około tydzień doprowadziło do nadmiernego spożycia aspartamu oraz wytworzenia metanolu w ilości powodującej zatrucie". Ze względu jednak na wyniki późniejszej sekcji artykuł nie wysuwa jednoznacznych wniosków.
Jak dla mnie jest to niepokojąca nowość że kilkanaście litrów w ogólnie dostępnych w sklepie spożywczych napojów już po tygodniu może doprowadzić do śmierci. Na pewno informacja o przemianie aspartamu w alkohol metylowy powinna czytelników zastanowić, kiedy następny raz sięgniemy po napój oznaczony jako dietetyczny. Zachęcam wszystkich do zapoznania się z tekstem artykułu - są to dwie strony napisane przystępnym językiem. Ja ze swojej strony uważam, że tekst artykułu jest wystarczającą podstawą do dodania aspartamu do listy substancji, których powinno się unikać w codziennym jedzeniu i obiecuję się zająć jeszcze tym tematem w ramach kolejnych postów na blogu.
źródło: "Zatrucie metanolem u 61-letniego mężczyzny ze świeżo wykrytą cukrzycą - opis przypadku" - J Szponar i wsp. http://www.wple.net/plek/numery_2011/numer-8-2011/521-522.pdf
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz