niedziela, 29 maja 2016

Neti Aneti - wybór odcinków (4)

Po dłuższej przerwie w prowadzeniu bloga przyszedł czas aby po raz czwarty raz polecić wybrane odcinki z video-bloga Neti-Aneti.

Zapraszam do oglądania.

Które przeciwutleniacze mogą zaszkodzić.

Stres oksydacyjny, to termin który zdobywa ostatnio coraz większą popularność. W walce z nim mogą pomóc przeciwutleniacze (np witamina C). Wierzy się, że przeciwutleniacze mają działanie antyrakowe. W filmie omówione są badania mające potwierdzić lub zaprzeczyć tej tezie.Istotną informacją jest że w niektórych przypadkach "wykazano szkodliwy wpływ przeciwutleniaczy takich jak beta-karoten czy witamina E na rozwój raka płuc i czerniaka złośliwego." - przy określonych przypadkach (np palacze). Szczegóły w filmie.

Tych ryb lepiej nie jedz

Podobno ryby są zdrowe. Problem jednak w tym, że ryby oprócz substancji zdrowych gromadzą również toksyny. W filmie Patryk omawia, które ryby zawierają najwięcej szkodliwych substancji (bałtyckie takie jak śledź , drapieżne takie jak tuńczyk czy rekin czy azjatyckie takie jak panga czy tilapia), i jak podchodzić do ryb w diecie aby korzystać z ich cech prozdrowotnych a równocześnie ograniczyć ekspozycje na zawarte w nich toksyny. Omawia też dlaczego smażone ryby nie są źródłem kwasów Omega-3.

Najbardziej szkodliwe składniki diety.

Wedug Patryka to: Wielpierścieniowe węglowodory aromatyczne (wędzenie.prażenie), fruktoza, tłuszcze nienasycone typu trans, barwniki i azotyny. Nie koniecznie zgodziłbym się z tą listą i priorytetami ale obejrzeć warto. Jako komentarz krytyczny polecam swoje wcześniejsze posty na temat barwników i azotynów.

Największe błędy dietetyczne

Dlaczego kawy nie należy pić naczczo, tylko po posiłku, nie jeść przed snem. Czy należy jeść ogórki z pomidorem. I dlaczego nie należy pić herbaty do każdego posiłku.  Odpowiedzi na te pytania udzieli Patryk w omawianym odcinku. Dla leniwych - herbata upośledza wchłanianie wielu związków odżywczych, w pierwszym rzędzie żelaza.

Tłuszcze trans w diecie - które są zdrowe

Szkodliwe działanie kwasów tłuszczowych typu trans. Stan zapalny, miażdżyca. Z omówieniem kwasów tłuszczowych które są zdrowe bądź też nieszkodliwe. Omówienie dlaczego tłuszcze trans występujące w maśle są zdrowe a w pączkach czy frytkach już niekonieczne.


Zapraszam również do przeglądania poprzednich odcinków opublikowanych przez Patryka.
Omówienie poprzednich odcinków pod poniższym linkiem.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz