Zgodnie z tekstem wegetarianie rzadziej chorują na niektóre raka przewodu pokarmowego w stosunku do ludzi jedzących mięso. Mają też większe szanse na przeżycie po usunięciu guza. Odpowiedzialność za to ponosi związek wchodzący w skład błony komórkowej u zwierząt Neu5Gc. Jest to cukier (konkretniej kwas sjalowy). Człowiek utracił zdolność jego syntezy - gen odpowiedzialny za jego powstawanie jest wyłączony u człowieka. W związku z tym układ immunologiczny człowieka może reagować na błonę komórkową zwierząt, rozpoznając obcy związek. W ten sposób pojawia się stan zapalny w komórkach nabłonka przewodu pokarmowego - co z kolei sprzyja powstawaniu nowotworów.
Sprawdzając tezę w pismach naukowych, faktycznie można znaleźć informacje o tym, że w przypadkach niektórych nowotworów mięso jest czynnikiem ryzyka. W pierwszym ze znalezionych badań [4] przeprowadzonych z udziałem genetycznie modyfikowanych myszy teza została potwierdzona - niestety nie udało mi się znaleźć pełnego tekstu. W drugim badaniu [9] opublikowanym w "Proceedings of the National Academy of Sciences of the United States of America", również potwierdzono tezę w genetycznie modyfikowanych myszach.
Udało mi się również znaleźć badania statystyczne z udziałem ludzi. W "Vegetarian Dietary Patterns and the Risk of Colorectal Cancers" [5] przebadano prawie 100 tys osób, z czego do końcowych rezultatów wzięto ponad 77 tys próbek. Statystycznie weganie mieli 20% mniejszą szansę na raka jelita grubego - tak więc teza została potwierdzona. Co ciekawe u pescowegan, jedzących również ryby szansa zachorowania na raka jelita była o połowę mniejsza od osób jedzących mięso. W innym badaniu w którym przebadano statystycznie 50 tys kobiet [6] podobny wpływ i 20% różnicę w zachorowalności w stosunku raka piersi. Natomiast w badaniu gdzie przebadano 11 tys mężczyzn nie znaleziono wpływu na częstość występowania raka prostaty,
Na koniec jeszcze kilka ciekawostek dotyczących Na5Gc ze strony perfecthealthdiet.com. Mutacja która spowodowała, że człowiek nie wytwarza Na5Gc a jedynie pokrewne Na5Ga (zwierzęta wytwarzają oba) mogła spowodować powstanie rasy ludzkiej [2]. Pierwotnie mutacja prócz oddzielenia przodków człowieka od innych małp miała korzystny wpływ i chroniła człowieka przed malarią. Niestety później i malaria dostosowała się i ta mutacja stała się jeszcze gorsza niż pierwotna.
W mózgu człowieka jest obecnie 4 razy więcej kwasu sjalowego niż u innych naczelnych. Z tym że jest to wyłącznie Neu5Ga. Ponieważ Neu5Gc jest toksyczny dla mózgu, jego brak pozwolił na lepsze rozwinięcie mózgu u ludzi niż u innych naczelnych. Wspominany wcześniej był wpływ cząsteczki na ryzyko raka piersi. Mleko kobiety ludzkiej, w przeciwieństwie do krowiego nie zawiera Neu5Gc. Dlatego np. noworodki karmione piersią są inteligentniejsze od tych karmionych preparatami na bazie mleka krowiego.
Dodatkowo w kolejnym artykule [3] również na stronie perfecthealthdiet.com zasugerowano związek pomiędzy chorobą Hashimoto a cukrem Neu5Gc. Okazało się bowiem, że osoby chore na Hashimoto mają we krwi ponad 7 razy tyle przeciwciał anty-Neu5Gc niż osoby zdrowe. Ponieważ komórki ludzkie mają wszystkie mechanizmy do użycia Neu5Gc, a tylko wyłączony gen odpowiedzialny za jego powstawanie dalej wykorzystują Neu5Gc pobrane z pożywienia do budowy błony komórkowej. Następnie limfocyty atakują takie komórki, co objawia się chorobami autoimmunologicznymi (np. Hashimoto).
I to już wszystko na dziś. Jeżeli podobał ci się ten wpis skorzystaj z jednego ze sposobów subskrypcji aby być na bieżąco z nowymi wpisami.
źródła:
[1] Exploring the Link Between Western Diets and Cancer - Dr. Pearce
[2] Neu5gc, Red Meat, and Human Disease: Part I
[3] Neu5Gc and Autoimmunity: Hashimoto’s Hypothyroidism
[4] A diet-derived sialic acid promotes inflammation and hepatocellular cancer
[5] Vegetarian Dietary Patterns and the Risk of Colorectal Cancers
Michael J. Orlich, MD, PhD; Pramil N. Singh, DrPH1; Joan Sabaté, MD, DrPH,
JAMA Internal Medicine 2015;175(5):767-776
[6] Vegetarian dietary patterns and the risk of breast cancer in a low-risk population. Jason A. Penniecook-Sawyers, Karen Jaceldo-Siegl, Jing Fan, Larry Beeson, Synnove Knutsen, Patti Herring i Gary E. Fraser. British Journal of Nutrition. Volume 115, Issue 10 May 2016, pp. 1790-1797
[7] Vegetarianism, low meat consumption and the risk of lung, postmenopausal breast and prostate cancer in a population-based cohort study. A M J Gilsing, M P Weijenberg, R A Goldbohm, P C Dagnelie, P A van den Brandt i L J Schouten. European Journal of Clinical Nutrition (2016) 70, 723–729
[8] The role and potential of sialic acid in human nutrition. B Wang i J Brand-Miller
European Journal of Clinical Nutrition (2003) 57, 1351–1369.
[9] A red meat-derived glycan promotes inflammation and cancer progression. Annie N. Samraja, Oliver M. T. Pearce, Heinz Läubli, Alyssa N. Crittenden, Anne K. Bergfeld, Kalyan Banda, Christopher J. Gregg, Andrea E. Bingman, Patrick Secrest, Sandra L. Diaz, Nissi M. Varki i Ajit Varki. Proceedings of the National Academy of Sciences of the United States of America vol. 112 no. 2
[10] Inverse hormesis of cancer growth mediated by narrow ranges of tumor-directed antibodies
Oliver M. T. Pearce, Heinz Läubli, Andrea Verhagen, Patrick Secrest, Jiquan Zhang, Nissi M. Varki, Paul R. Crocker, Jack D. Bui, and Ajit Varki. Proceedings of the National Academy of Sciences of the United States of America vol. 111 no. 16
To już pewne, patrz blog Pod Mikroskopem:
OdpowiedzUsuńhttps://www.youtube.com/watch?v=k9sK2RwrBrQ