Lepiej późno niż wcale - z opóźnieniem przesyłam kolejną porcję filmów zebranych z YouTube do obejrzenia przez czytelników bloga.
dr Marek Skoczylas
Reumatoidalne zapalenie stawów - znamy już przyczynę cz. 1
Na początek zaczynam od dość ciekawego, ale również kontrowersyjnego filmu. Według mnie autor w sposób bardzo ciekawy i logiczny połączył występowanie chorób autoimmunologicznych, diety, zaburzenia flory bakteryjnej jelit oraz cieknącego jelita. W skrócie - zła dieta powoduje zaburzenia flory bakteryjnej jelit. Zaburzona flora bakteryjna jelit powoduje, że przez błonę w jelicie przedostają się substancje, które normalnie nie przedostały by się do organizmu - w szczególności fragmenty bakterii. Docierają one do różnych organów i powodują odpowiedź systemu autoimmunologicznego, który równolegle niszczy organ. Cząsteczki te są zbyt nietrwałe, aby można je było znaleźć w badaniu krwi (fragmenty dna, cytoplazmy etc). Sam autor zresztą chwali się, że udało mu się uzyskać poprawę w chorobie autoimmunologicznej dzięki diecie. Sam ten fragment poparty badaniami niezależnymi jest powodem, dlaczego warto mimo wszystko tego (i innych filmów z kanału posłuchać).
Niestety równolegle podaje wiele faktów które nie mają żadnego umocowania w badaniach medycznych. Przykładowo wypowiada się negatywnie o wszystkich konserwantach, zapominając, że możliwość przechowywania jedzenia jest głównym czynnikiem zapobiegania głodu, a jedzenie bez konserwantów również często było przyczyną zatruć śmiertelnych (np. jad kiełbasiany). Twierdzenie, że wszystkie substancje z kosmetyków przedostają się do naszego ciała jest po prostu błędne. Wszystkie osoby zajmujące się choć trochę tą dziedziną potwierdzą, jak trudno przedostać się substancji czynnej przez choćby zewnętrzną powierzchnię skóry i jak działa bariera ochronna skóry.
Podsumowując: Polecam posłuchać o związku diety z chorobami autoimmunologicznymi - zwłaszcza osobom, których ten temat szczególnie dotyka, ale każdą informację podaną sprawdzać dokładnie w niezależnych źródłach.
Neti Aneti
Dieta owocowo-warzywna Dąbrowskiej pod lupą. Kto nie powinien jej stosować?
Niska podaż kalorii, odżywianie wewnętrzne - usunięcie stanów zapalnych, wzmacnia organizm ma uzupełniać składniki mineralne. (Zespół jelita drażliwego, przerost flory bakteryjnej, i inne - duża ilość błonnika jest niewskazana)
"Nagonka" medialna na masło i olej kokosowy. Czy słuszna?
Olej kokosowy w większości składa się z nasyconych kwasów tłuszczowych, nie zawiera prawie witamin. Masło zawiera natomiast również witaminy czy składniki odżywcze. O oleju kokowowym zrobiło się ostatnio głośno w kontekście negatywnych opinii Amerykańskiego Towarzystwa Kardiologicznego. Patryk przypomina, że jeszcze 30 lat temu krytykowało ono cały tłuszcz, uważając że nie ma czegoś takiego jak zdrowy tłuszcz (a dopowiem w kontekście hasła cukier, że ma to wpływ na to jak obecnie szczupły i wysportowany jest przeciętny Amerykanin). Równolegle przypomina ile z tłuszczy z oleju kokosowego służy jako lekarstwo na różne choroby i czym różnią się różne rodzaje kwasów tłuszczowych. Ilość wiedzy olbrzymia.
Również dlaczego tłuszcz nie należy spożywać razem z węglowodanami.
Medyczne Wgady
Sekrety kawy! Nie pij, póki nie zobaczysz tego
W tym przypadku akurat autor przedstawia laurkę na temat kawy, omawiając jak i dlaczego należy ją pić. Jedynym minusem jaki podaje jest potencjalne zwiększenie szans na poronienie (ale bez dowodów - według autora). Zobaczyć można, ale o negatywnych skutkach kofeiny w nadmiarze można przeczytać na moim blogu.
Co gorsze: cukier czy syrop glukozowo-fruktozowy?
W ostatnim czasie można na różnych blogach przeczytać o szkodliwości syropu glukozowo-fruktozowego. Autor przypomina, że cukier jako sacharoza też składa się w 50% z fruktozy (sacharoza = cząsteczka glukozy + cząsteczka fruktozy) i w związku z tym również jest szkodliwy.
Jeśli pijesz herbatę to przestrzegaj tych 3 zakazów
Cytując autora: "Herbata może mieć działanie korzystne dla zdrowia, ale trzeba ją umieć pić." W odcinku dowiemy się dlaczego i kiedy herbata z drugiego parzenia może szkodzić, czy herbatę najlepiej pić przed posiłkiem czy po posiłku, oraz dlaczego picie herbaty aby poradzić sobie z głodem nie jest dobrym pomysłem, oraz dlaczego nie należy pić herbaty wieczorem.
Sekrety herbaty! Nie pij, zanim nie zobaczysz tego
Raczej laurka na temat herbaty, wraz z podanymi informacjami, jaki pozytywny wpływ ma herbata. Autor znowu zapomniał o zawartości glinu w liściach, negatywnym wpływie kofeiny i działaniu drażniącym na żołądek.
Jesz jajka z chlebem? To może być błąd!
Generalnie skrót informacji dlaczego węglowodanów nie powinno się łączyć z tłuszczami.Wzrost cytokin pozapalnych, oporność na insulinę. Tłumaczy to, dlaczego niektóre osoby krytykują dietę bogatą w tłuszcze (nadciśnienie, otyłość) a inne pokazują że właśnie dieta wysokotłuszczowa eliminuje to schorzenie. Dodatkowo linki do ciekawych książek do przeczytania.
EFSA Channel
What is antimicrobial resistance? How is it related to food safety?
Opisuje zagrożenia dla człowieka związane z odpornością bakterii na antybiotyki i możliwością zarażenia się człowieka tymi bakteriami na skutek spożywania źle przygotowanej żywności. Również jakie praktyki należy stosować aby zmniejszyć ryzyko zarażenia się takimi bakteriami od jedzenia.
What are GM animals?
Zwierzęta genetycznie modyfikowane i rola EFSA w zapewnieniu bezpieczeństwa żywności genetycznie modyfikowanej. Przykład genetycznie modyfikowanego łososia. Stanowisko EFSA w sprawie żywności GMO.
Poprzednio omawiane:
Przegląd Youtube - Maj 2017
Medyczne wgady - kolejna porcja filmów z youtube
Neti Aneti - Pod Mikroskopem - wybór odcinków (6)
Neti Aneti - wybór odcinków (5)
Neti Aneti - wybór odcinków (4)
Neti Aneti - Wybór odcinków (3)
Neti Aneti - Wybór odcinków (2)
Neti Aneti - wybór odcinków
Obserwowane kanały:
EFSA Channel
Pod mikroskopem
Medyczne Wgady
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz